VARİS TEDAVİSİNDE EN İYİ YÖNTEM HANGİSİ ?

31 May 2018
Varis Tedavisinde En iyi Yöntem Hangisi ?

Aslında gelişen teknoloji ile birlikte birçok hastalıkta yeni ve etkili tedavi yöntemleri de ortaya çıkmaktadır. Varis tedavisinde de bir klasik ameliyatlı tedavilerden sonra yaşanan sıkıntılar nedeniyle varis tedavisinde de yeni geliştirilen modern yöntemler uygulanmaya başlanmıştır. İnternette gezinirken birçok tedavi metodunu okuyorsunuz, elbette hangi yöntem daha avantajlı, sizin için hangi yöntem daha uygun anlamanız çok kolay olmuyor. Bu yazıda çok kısa olarak tekniklerin farkından bahsetmek istiyorum. Dünya da ve ülkemizde uygulanan başlıca 8 ameliyatsız varis tedavisi tekniğini sıralarsak;

  1. Endovenöz Lazer Ablasyon
  2. Endovenöz RF Ablasyon
  3. Endovenöz Su Buharı Ablasyonu
  4. Mekano-Kemikal Ablasyon (MOCA) :Köpük Püskürtmeli Teknik
  5. Damar içinden Yapıştırma (Glue) Tekniği
  6. Ultrason eşliğinde Köpük Skleroterapi
  7. Sıvı Skleroterapi
  8. Mikroskleroterapi

 

Varis tedavisinde en iyi yöntem hangisidir?

 

Peki, varis tedavisinde en iyi yöntem hangisi?

Aslında bu soru benim varisim için hangi tedavi yöntem daha etkili? şeklinde olmalı.

 

Bu noktada önemli bir konuya değinmek istiyorum. Genellikle her web sitesinde hekimler kendi alıştıkları ve yapabildikleri yöntemin avantajlarını anlatmayı tercih ediyorlar. Aslında çok daha etkili olan bir yöntemi uygulayamadıkları için görmezden gelebiliyorlar. Tedavi olmak için gittiğiniz merkezde tüm bu yöntemleri uygulayabilen bir hekimin olması sizin adınıza büyük bir avantaj oluşturacaktır. Hekiminiz sizin için en uygun olan yöntemi seçecektir.

Öncelikle varisin tedavisinde modern yöntemlerin başarısı için 3 aşama çok önemli.

 

Ön Aşama: Doğru Teşhis.

Varis tedavisi öncesinde, tedaviyi yapacak hekimin kendisinin size detaylı bir Doppler incelemesi yaparak kaçak yapan tüm damarlarınızın haritasını çıkarması gerekiyor. Bu Doppler incelemesi mutlaka ayakta yapılması gereken detaylı bir inceleme. Doppler tetkikinizi varis tedavisi konusunda deneyimli bir girişimsel radyoloji uzmanına yaptırmanız tedaviniz açısından en önemli adım.

 

Ana Tedavi Aşaması: Büyük ve kabarık damarların tedavisi.

Damar haritanız çıkarıldıktan sonra hangi damarlarınız problemli ise onlara tedavi işlemi uygulanması gerekiyor.

 

Tamamlayıcı Tedavi Aşaması: Kalan kılcal damarların tedavisi.

Büyük ve kabarık damarların tedavisi sonrasında kılcal varislerden kalanlar varsa onların da estetik tedavi ile birlikte tedavi edilmesi gerekiyor.

 

Yazının başında sıraladığımız varis tedavi tekniklerinden ilk 5 teknik Ana Tedavi Aşaması olarak adlandırdığımız genellikle büyük ve kabarık damarları olanlarda uygulanabilen tedavi yöntemleridir. İlk 3 yöntem genişlemiş olan ve geri kaçış oluşturan problemli damarların içeriden ısı etkisi oluşturarak kapatılması esasına dayanır. 4. Teknik olan MOCA tekniği damar içinde küçük bir pervanenin dönmesi ve aynı anda kimyasal ilacın püskürtülmesi ile damarı iptal etmeyi hedefleyen bir teknik. Beşinci teknik ise damarı içiriden yapıştırarak bu damarı iptal etmeyi hedefleyen yeni bir teknik.

 

Büyük ve kabarık damarların tedavisinde uzun dönem sonuçları en iyi bilinen en yaygın olarak kullanılan teknikler Lazer Ablasyon ve RF Ablasyon tedavileridir. Çok başarılıdırlar ve 10 yıllık sonuçları da mükemmel gelmiştir. Üçüncü teknik olan su buharı ablasyonu da aynı ısıtma mantığı ile çalışmasına rağmen kullandığımızda işlem anında pratik anlamda sıcak su hortumlarının sıkıntı yaratması ve çok geniş damarlarda yeterli olamaması nedeniyle biraz daha arka planda kalıyor. Diğer iki yöntemin ise genellikle uzun dönem sonuçları ile ilgili çok fazla sayıda vaka serileri yok. Yani ana tedavi aşaması için Lazer Ablasyon ve RF Ablasyon ön planda tercih edilmesi gereken yöntemler ancak bu yöntemler ısı etkisi kullandıklarından damarı ısı etkisiyle büzerken etraftaki dokulara ve sinirlere zarar vermemesi için tümesan anestezi dediğimiz bir uygulamanın ustalıkla yapılması gerekir.

 

Tümesan anestezi damarın hemen etrafında soğan zarı gibi bulunan kılıfın içine ultrason rehberliğinde girip o bölgeye lokal anestezik madde içeren soğuk bir serum verilmesidir. Bu tümesan anestezi işlemi; ciddi bir ultrason ve ultrason eşliğinde iğne yerleştirme tecrübesi gerektirir. Tümesan anestezi girişimsel radyoloji uzmanları tarafından kolaylıkla uygulanbilir ancak diğer branş hekimleri ultrason eşliğinde tedavi konusunda deneyimli olmadıkları için tümesan anesteziyi etkili bir şekilde yapamayabilirler. Bu durumda da hasta ısıyı ağrı şeklinde hissedebilir ve işlem başarılı bir şekilde olması gerektiği dozlar ile yapılamaz ve tedavi başarılı olmaz. Hasta ağrı duymasın diye tamamen belden aşağının uyuşturulması tercih edilirse de hastanın sinirlerine ve damarın etrafındaki dokulara zarar verilebilir. Tüm bu sebeplerden dolayı tecrübeli ellerde çok etkili ve tartışmasız çok başarılı birer yöntem olan Lazer Ablasyon ve RF Ablasyon yerine 4. Ve 5. tekniği tercih etmek isteyen hekimler olabiliyor. Çok büyük çaplı olmayan damarların tedavisinde son zamanlarda daha kolay bir işlem olduğu için 5. teknik de (Damar içinden Yapıştırma (Glue) Tekniği) başarılı bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır.

Ana tedavi aşaması için, etkinlik yönünden ve uzun dönem sonuçları yönünden açık ara önde olan Lazer Ablasyon ve RF Ablasyon yöntemlerini deneyimli girişimsel radyoloji uzmanlarına yaptırmanız en doğru seçenek gibi duruyor. Tümesan anesteziyi doğru şekilde yapan hekimler için size genel anestezi verilmesi, belden aşağının uyuşturulması ya da damardan sedasyon verilmesi gerekmez. Güvenilir ellerde sadece bacak sinirinizi yarım saatliğine lokal olarak blokajı (femoral sinir blokajı) ile çok rahat bir tedavi işlemi geçirip hemen günlük hayatınıza dönebilirsiniz.

Tamamlayıcı tedavi aşamasında ise kalan kılcal damarların tedavisi için sırasıyla 6, 7 ve 8. maddelerde yer alan skleroterapi tekniklerinden biri ya da birkaçı ile son rutuşlar yapılarak harika bir görünüm elde edilebilir.

Her durumda varislerinizin tamamen ortadan kaybolması birkaç ay sürebilir. Bu zaman diliminde sabırlı olmalısınız. Ayrıca yapı olarak varise yatkın bir bünyeniz varsa başka yerlerden tekrarlamalar olacaktır. Bu tekrarlamaların daha eb başında ilerlemeden tespit edilip hemen tedavi edilebilmesi için varis tedavinizi yapan hekime yılda bir konstrole gitmeyi unutmayın.

Şimdiden geçmiş olsun.

SOSYAL MEDYA